Leesprogramma's VMBO

Het 4you! vormt een goede basis voor groepsontvangst en programmering. Naast de 4you! groepsbezoeken zijn er veel VMBO programma's gericht op leesplezier, leesbevordering en betrokkenheid van jongeren. Enthousiate bibliotheekmedewerkers en ondernemende docenten zijn van groot belang om vmbo’ers aan het lezen te krijgen. In de projectenbank van Leesplan zijn veel programma's te vinden die school en bibliotheek kunnen uitvoeren. Hieronder een keuze uit goede leesprogramma's die zich specifiek op het vmbo richten:

 

Voorlezen bij 4you! groepsontvangst

Een fragment uit een spannend boek interactief voorlezen aan vmbo´ers bij een groepsontvangst of bij het boekenruilen brengt jongeren op ideeën. Na voorlezen en bespreken van het boek de grote vraag: wie wil dit lenen? Ter inspiratie een filmpje waarop Monique Castenmiller van het NOVA College Amsterdam voorleest. Het APS verzorgt een cursus interactief voorlezen.

 

Leeskracht

Leeskracht is een digitaal programma voor vmbo-docenten én bibliotheken. Doel van Leeskracht!: Het bevorderen van het met plezier lezen van fictie en non-fictie bij vmbo leerlingen van 13-15 jaar in de onderbouw vmbo kaderberoeps- en gemengde leerweg.
Met behulp van een database met meer dan 150 actuele boektitels, 10 verschillende vragen en 3 antwoordvormen is de docent in staat interactieve lessen te geven.

 

Read2Me!

Read2Me! is een voorleeswedstrijd voor alle brugklassen en zeer geschikt voor het v(m)bo; waarbij de nadruk vooral ligt op leesplezier. Het voortraject en het wedstrijdelement zijn van belang. In alle deelnemende klassen wordt het lezen gepromoot door medescholieren. Alle boeken die de laatste vijf jaar zijn verschenen, kunnen door de brugklassers in de voorleeswedstrijd gebruikt worden. Zo beschikt ook de VMBO-leerling over voldoende boeken. Gebruik hierbij de collectie en de database van het 4you! op deze website. 

Saskia Kuus, van bibliotheek Den Haag, maakte een Read2Me! spelregelboekje 2013-2014 ter informatie van de docenten uit Den Haag.

Het speciale voorleesprogramma tijdens een groepsontvangst dat Caroline Krikhaar van Bibliotheek Utrecht heeft ontwikkeld, bespreekt met leerlingen hoe je kunt voorlezen en hoe zij komen tot de keuze van een goed boek. 

Op de Read2Me!site staan alle voorbeelddocumenten die de bibliotheek kan gebruiken bij de communicatie met de scholen; de inlogcode voor bibliotheken is: biXbn0cFe.

ProBiblio ondersteunt de bibliotheken bij het programma Read2Me! Voor vragen: Dia Wesseling, dwesseling@probiblio.nl

 

Bibliotheek en vmbo-klas kopen samen boeken

Jolanda Hugens, Bibliotheek Aan den IJssel, heeft samen met een aantal jongens uit 3 vmbo boeken gekocht; de jongens raakten zelf enthousiast én motiveerden hun klasgenoten tot lezen. ProBiblio finacierde.

 

Leesprogramma's voor de vmboschool

  • Nieuwsbegrip, uitgegeven door de CEDgroep, biedt scholen interactieve leeslessen aan de hand van de actualiteit. Leerlingen maken oefeningen op papier én op de computer, in een speciale leerlingomgeving. Voor leraren zijn er handige digibordtools en een online lerarendeel. Nieuwsbegrip wordt door veel scholen gebruikt die actief aan het begrijpend lezen werken.

 

  • Vrij lezen, uitgegeven door het CPS, is een methodiek voor het verbeteren van leesvaardigheid waarbij leesplezier en motivatie de sleutelwoorden zijn. De aandacht bij het lezen wordt niet gelegd op leesstrategie, technisch lezen of woordenschat. Leesplezier en leesmotivatie zijn de ingang om kilometeres af te leggen en daarmee leesvaardigheid en leerprestaties te bevorderen. Onder andere gebaseerd op de leescirkel van Chambers.